Lergrytemat är den perfekta helgmaten. Det tar lite tid, men kräver minimal insatts. Grytan ska läggas i blöt om morgenen, så det kräver lite planering. Lergrytemat är inget man börjar på kl 17:30 när man redan är hungrig och barnen har börjat fråga om det inte snart är middag. Så det ska startas i tid.
Min lergryta är jättestor, så det enda stället där jag kan få ner hela grytan under vatten är i barnens badblaja. Så om du är äckelmagad, ska du tacka nej när jag bjuder på lergrytemat. För min lergryta ligger i flera timmar och myser i samma kar som mina barns nakna rumpor har suttit i kvällen innan. Men annars kan du ta det som en del av upplevelsen. Jag tror faktiskt till och med att det gör min mat ekstra god, att den smakar lite av brunbrända ben och mjuka barnrumpor.
Bonus med lergrytan är att alla vitaminer i maten stannar inne i grytan och i maten, inget sköljs ut med kokvattnet eller bränns bort i en varm stekpanna.
Kyckling i lergryta med nypotatis och massor av rosmarin och vitlök
Ingredienser:
(4 personer)
4 hela kycklinglår (med ryggben)
Nypotatis
Morötter
Purjolök
2 dl kraftig kycklingbuljong
5 klyftor vitlök
Massor av färsk rosmarin
Salt och Peppar
Gör såhär:
Skrapa potatisen och morötterna. Skär potatisen i båtar och morötterna i stavar. Skölj och skär purjolöken i 0,5 cm tjocka skivor. Lägg grönsakerna i botten av en lergryta, som legat i blöt ett par timmar. Hacka vitlök och repa rosmarin. Var gärna lite hårdhänt med rosmarinen, för när bladen krossas och kryllas frigörs aromerna. Hälften av vitlöken och rosmarinen vänder du runt med grösakerna, andra hälften gnider du in i kycklinglåren. Häll kycklingbuljongen över grönsakerna. Salta och peppra kycklinglåren och lägg dem ovenpå grönsakerna. Lägg på locket och ställ in grytan i en kall ugn. Sätt ugnen på 200 grader. 1 ½ timme senare tar du ut grytan igen och så är maten färdig.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar