I butiken gäller kundernas regler. Men här hemma gäller mina. Vid mitt matbord ska man smaka på allt. Det är helt ok om man inte tycker om det. Men man ska smaka. Ask vet att han ska smaka allt, och när det är något som är motigt, så skålar han och jag i det. "Skål i squash" till exempel. Så tar vi vars en bit i munnen samtidigt, tuggar och smakar efter om det smakar gott. Är det äckligt, så får man lov att spotta ut det i en servett. För jag är starkt emot att man ska tvingas äta något man inte bryr sig om. Mat ska vara en trevlig upplevelse!
Kvällens middag bestod av fiskefrikadeller och stekta grönsaker med grillost. Jag blandar torskrom i fiskfärsen, för så blir den både godare, nyttigare och billigare. Ask och jag fick skålat i både squash och grillost. Squashen fick ett svalt mottagande, Ask vill hellre äta den rå, men grillosten blev en succe.
Fiskefrikadeller med stekta grönsaker och grillost
Ingredienser:
400 g färdig fiskfärs av vit fisk200 g torskrom/torskerogn på burk
paprika
squash
tomater
rödlök
oliver
pumpafrön/græskarerner
persilja
grillost (ex hallomi)
Gör såhär:
Rör ihop fiskfärsen med torskrommen. Här i Danmark kan man köpa färdig fiskfärs, men om man inte kan hitta det, kan man göra den själv av benfri fisk (ex torsk eller sej), mjöl och lite mjölk/grädde, ett ägg, lite finhackad lök, salt och peppar. Precis som köttbullssmet!Forma färsen till små bullar med en fuktig matsked och lägg dem på en stekpanna med smör och olja. Stek på medelvärme i ca 6 minuter på var sida. Men tiden kommer såklart mycket an på hur stora frikadeller du har gjort. Samtidigt som du steker frikadellerna ska du steka grönsakerna. Stek först paprika, lök och squash. När du tycker att de börjar bli fina i konsistensen lägger du i tomaterna, oliverna och pumpafröna. Stek tunna skivor grillost i en minut på var sida på hög värme. Strö över persilja på grönsakerna och servera direkt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar