Risotto är min favorit "kylskåpet-är-fullt-av-små-rester-vad-ska-jag-göra-av-dem?"- mat. Som jag berättat tidigare så får jag ont i magen av att slänga mat. "Tänk på de fattiga barnen i Afrika" ekar i mitt huvud och jag får jättedåligt samvete. Därför älskar jag risotto. Ta lite av det ena, och lite av det andra, blanda i något tredje och häll på en överbliven slatt vitt vin och lite grädde, och så -hokus pokus- har du en michelinrätt! Mitt kylskåp bjöd idag på spenat risotto med kyckling och ärtor. Lite hippi får man ju också lov att vara ibland, så jag använde speltkärnor istället för ris. Det finns speciellt risottoris. Men det är för det första jätte dyrt, för det andra svårt att få tag på och för det tredje så vitt till och med fransbröd ser groft ut i jämförelse. Så om du vill ha några pengar kvar, vill slippa springa runt som en yr höna i tre olika mataffärer, och samtidigt få lite näring från maten, och inte bara fisar, så välj något annat än risottoris. Välg spelt, rågkärnor, vildris eller något annat kul. Det blir minst lika gott.
Speltotto = kungen av restmat
Grundprinciper:
Hacka och stek lök i en gryta. Häll i spelten när löken börjar mjukna. 1 dl spelt per person är ganska lagom. Stek spelten i ett par sekunder, tills den börjar knastra. Häll på nästan dubbelt så mycket vatten som spelt. Lägg i en buljongtärning. Koka spelten tills den är mjuk, men inte grötig. Det tar 18-20 minuter. Häll av eventuellt vatten, om speltkärnorna forfarande simmar. Blanda ner en skvätt grädde av valfri fettprocent och en skvätt vitt vin, eller citron. Töm sen kylskåpet för ostkanter och riv ner dem i grytan och låt dem smälta in i röran. Blanda samtidigt i valfria grönsaker och eventuellt kött. Rått kött skal såklart stekas först. Det samma ska svampar.
Mina favorit blandningar
Spenat med kyckling, eller lax, eller svamp.
Svamp och bacon
Sparris och kyckling
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar