måndag 22 september 2014

Bakad hokaido och garam masala sås

Hur lång tid efter att man slutat amma kan man ha ammehjärna? Eller håller jag på att bli dement? Jag hade satt över en gryta med linser, som jag skulle ha i middagens garam masala sås. Sen går jag ut i tvättstugan för att fixa tvätten. Efter ett par minuter hör jag några konstiga spruttande ljud. Först ignorerar jag dem. Men när det inte slutar börjar jag spekulera på vad det kan vara. Jag kommer fram till att det måste vara en granne som städar garaget. Inte förrän i ett annat ärende går ut i köket och ser grytan, med vatten och ånga som kastar sig ut under det hoppande locket, kommer jag i tanke om att jag ju höll på att koka linser. Och det är inte första gången det sker. Långt från första gången. 

Linserna blev i alla fall snabb färdiga. 

Bakad hokaido
Skär en hokaido i klyftor. Lägg klyftorna i en braspanna. Ringla över olivolja, salta och peppra. Baka dem i ugnen på 180 grader i 30-40 minuter, tills de blivit mjuka i mitten



Garam masala sås
1 gul lök, hackad
1/2 paprika, hackad
1 burk krossade tomater
3 dl kokta gröna linser
1-2 msk (spsk) garam masala
En näve russin
Salt och peppar

Fräs löken och paprikan i en panna med höga kanter. Tillsätt garam masalan. Häll på tomaterna. Släng i linserna och russinen. Koka 5 minuter. Smaka av

Servera med pumpakärnor och chiliolja. Chilioljan gör du genom at hacka ett par färska chilifrukter och lägga ner dem i en liten flaska med fin rapsolja, eller annan neutral olja. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar