torsdag 18 september 2014

Glutenfria pannkakor med varm sallad

Egentligen är vi allihopa i någon utsträckning glutenintolleranta. Våra magar är inte gjorda för att ta emot en massa gluten från de stora mängder vete vi äter, stort sett varje dag. Hos många av oss kan glutenet passera någorlunda obemärkt. Obemärkt för att vi vant oss till att smygfisa på bussen och att ta mjukisbyxor på om kvällen, för att magen blivit för uppsvälld för att kunna knäppa jeansen. Glutenet sliter på tarmarna och bildar en massa luft när kroppen försöker smälta det. Så gör dig själv (och din omgivning) en tjänst och ät lite mindre vetemjöl. 

Här är ett förslag på en rätt sim kan göras både gluten och laktose fri



Glutenfria pannkakor
(Till 2 vuxna och två små barn)
80 g majs polenta
80 g bovetemjöl
20 g potatismjöl
2 ekologiska ägg
50 g oliv- eller rapsolja
1 tsk salt
Mjölk eller rismjölk tills smeten fått en pannkakssmetagtig konsistens, den ska vara ganska lös

Blanda ihop alla indgredienserna. Låt smeten vila minst 10 minuter. Rör om igen. Stek i smör eller jungfru kokosolja (fett som klarar hög värme utan att omvandlas till transfettsyror)

Varm sallad
1 broccoli
1 majskolv
1 paprika
1/4 kinakål
2 tomater
Köttrester (kyckling, skinka, biff, vad än kylskåpet bjuder på)
Spiskummin
Kajennpeppar
Timjan
Salt och peppar

Koka majskolven i 10 minuter. Skär broccolin i små bitar (om man skalar stammen kan den också ätas, ja faktiskt är den det bästa på hela broccolin). Låt den koka med de sista 2 minuterna. Häll av vattnet. Svitsa paprika och kinakål i lite fett på en panna. Släng i kryddorna. Tillsätt tomaterna. Det är meningen att tomaterna ska smattas ut och bli som en sås. Tillsätt kött. Skär kornen av majskolven och släng ner dem och broccolin i pannan. Färdigt!
(Och om du inte har samma grönsaker som jag, så tar du bara något annat.)

Servera gärna med hommus och/eller guacamole

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar