måndag 20 oktober 2014

Lättaste brödet och godaste fiskpålägget

Här i Danmark äter man rågbröd. Jag har bott här i snart 8 år nu, men har fortfarande inte lärt mig att göra det. Jag blir nog aldrig helt integrerad. Mina barn äter rågbröd. Men inte här hemma. Dagmammorna har berättat om hur de mumsat i sig den ena rågbrödsmackan efter den andra. Men här hemma kan jag omöjligt få dem till att ens smaka. De känner väll att de vill göra mig glad och visa hur svenska de är. Kanske. 
Jag beundrar danskarna för deras väldigt nyttiga brödkultur. Det är imponerande för mig som kommer från sirapslimpans förlovade land. Men jag har inspirerats av danskarna till att våga mig på ett grövre bröd, ett mycket grövre bröd, men dock inte ett rågbröd. 
Det här brödet är superenkelt att laga, för det ska långtidsjäsa och kräver ingen knådning efter att man blandat ihop indgredienserna. Man kan med fördel röra ihop degen på kvällen och baka nästa morgon. 
Det bästa av allt är att det håller sig fuktigt och nybakatagtigt i flera dagar



Superenkelt grovbröd
1/4 paket jäst (gær)
2 dl kvarg/keso/yoghurt (skyr/hytteost/yoghurt)
3,5-4 dl ljummet vatten (lunket vand)
1 tsk farinsocker
3/4 msk (spsk) grovt salt
200 g vetemjöl
75 g frön (kerner)
400 g blandat groft mjöl
Brödkryddor

Rör ut jästen i ljummet vatten. Tillsätt sockret. Tillsätt surmjölksprodukt. Tillsätt saltet, frön, kryddor och grovt mjöl. Tillsätt vetemjölet lite i taget. Degen ska vara klistrig men inte direkt våt när den är färdig. Låt stå svalt i ca 8 timmar. I kylskåp kan den stå längre. Vält ut smeten i en smord brödform. Sätt in den i en kall ugn. Sätt ugnen på 220 grader vanlig (inte varmluft). Baka i 40-45 minuter. De sista 5 minuterna på varmluft för sprödaste skorpan. 

Torskpålägg
225 g torsk
Citron
Citronpeppar
Salt
1/2 dl mayonäs
1 msk (spsk) Kalles kaviar eller torskerogn
Dill

Lägg torsken i en smord ugnsform. Droppa över citron, salt och citronpeppar. Baka i ugnen i ca 15 minuter på 180 grader varmluft, eller 220 grader vanlig ugn. När fisken är färdig mosar du ihop den med övriga indgredienser. Röran smakar förträffligt både varm och kall. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar