I många klassiska gryträtter kan man byta ut köttet mot linser eller bönor. Tricket för att det inte ska bli tamt (eller "fesent", som jag och mina skånska bröder och systrar skulle säga) är att ösa på med de varma kryddorna. Varma kryddor är dem med rund och fyllig smak, tex spiskummin, kanel, kurry, garam masala, koriander.
Ikväll lagade jag en mustig lammgryta, men lammet bytade jag ut mot gröna och röda linser. Linser har den fördelen att de inte behöver blötläggas innan tillagning, vilket man måste göra med bönor. Och så fick grytan en ordentlig skvätt rödvin mot slutet, så att det riktigt kunde märkas att det var söndagsmiddag.
Mustig linsgryta
2 gula lökar
En purjolök
200 g rotfrukter i små bitar
250 g championer
2 msk (spsk) tomatpuré
1 burk flådda tomater
Vatten
1 tärning grönsaksbuljong
1 dl gröna linser
1 dl röda linser
3 vitlöksklyftor
Kanel
Spiskummin
Chilli
1 glas rödvin
Salt och peppar
En näve färsk koriander
Gör såhär
Hacka löken och stek den på mellanvärme ett par minuter. Tillsätt rotfrukterna. Tillsätt kanel och spiskummin och stek med i en minut. Tillsätt tomatpuré och stek i ytterligare en minut. Tillsätt burken med flådda tomater, lika mycket vatten och en buljongtärning. Skölj de gröna linserna (som ska koka i 40 minuter). Tillsätt de röda linserna efter 20 minuter (röda linser ska koka i 20 minuter). Rensa championerna och stek dem långsamt i smör.
När de röda linserna kokat i 10 minuter tillsätter du rödvin, vitlök, chilli, salt och peppar. Fyll eventuellt på med vatten. Efter ytterligare 10 minuter är grytan färdig. Häll på championerna och pynta med koriander.
Servera med ris, potatis eller bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar